Dat ene mooie object……………..!

 

Het is bijna 15.00 uur, ik ben op een groot industrieterrein. Auto’s komen snel aanrijden, fietsers komen gehaast aan. Iedereen parkeert zijn vervoermiddel en loopt snel naar het grote pand. Er staat al een flinke menigte voor de deur; groot, klein, dik, dun, met bril, zonder bril, chique gekleed, nonchalant gekleed; kortom een “normaal” mens zoals jij en ik. Men schuifelt langzaam naar voren, terwijl er geen ruimte is, men staat op elkaar gepropt. De verschillende geuren van parfum, deodorant, koken etc vermengen zich met elkaar. Er wordt op horloges gekeken en gemopperd. Dan ineens gaan de deuren open…………mensen met tasjes gaan naar binnen. Trap op, links af, rechtsaf; men weet precies waar ie wezen moet. Mooi om te zien!

Kringloop

Snuffelen naar juist dat ene mooie object, dat enige exemplaar……….alleen een echte snuffelaar kent dat gevoel!

Vanaf dat ik kon lopen ben ik besmet met dit virus. Als klein meisje aan de hand van mijn vader op de Binnenrotte (onder het spoor) in Rotterdam, elke zaterdagochtend struinde wij de markt af. Na afloop soms een patatje bij de “toen nog gewone marktkraam van Bram Ladage”.

Vele jaren gingen voorbij…………………maar het snuffelen is gebleven! Vanmiddag was ik dus in Zoetermeer, in de Pelgrimshoeve aan ’t snuffelen naar……..ja, naar wat eigenlijk? Gewoon naar niks! Heerlijk kijken tussen de boeken, het servies, de LP’s, haakboekjes, naaigerei en meer van dat soort zaken.

Het valt mij op dat ik bij veel zaken die ik evt zou willen aanschaffen denk; “oh, ik kijk wel in de kringloop”! Mijn kinderen trekken dan hun wenkbrauwen op……….het zal wel!

In de loop der jaren heeft de kringloopwinkel, rommelmarkt etc. een wat groter publiek gekregen. De gekochte items wordt “vintage” genoemd, want dat ligt lekker in de mond. Als ik Wikipedia erop nasla dan kan je lezen dat Kringloop een proces is waarbij een aantal stadia elkaar opvolgt, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt. Een kringloopcentrum, kringloopwinkel, kringloopbedrijf of – in België – kringwinkel is een organisatie die het hergebruik van goederen verzorgt. Kringloopbedrijven zijn vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw ontstaan om de afvalstroom van vaak nog goede zaken te beperken en hergebruik te bevorderen. Dit mede onder invloed van het inzicht dat hergebruik van producten of artikelen de meest hoogwaardige vorm van afvalverwerking is. Sommige kringloopwinkels zijn zo groot dat het complete warenhuizen zijn voor meubels, kleding, huisraad, boeken, elektronica, speelgoed en meer. (Bron; Wikipedia)

Een kringloopwinkel moet je niet verwarren met een tweedehands-winkel. Het grote verschil is dat de kringloopwinkel de spullen gratis krijgt van particulieren en dat de tweedehands-winkels de artikelen inkopen en later verkopen.

Dat deze kringloopwinkel met de tijd meegaat blijkt wel uit het kassasysteem. Je winkelt met echte boodschappenmandjes en je kan er zelfs pinnen! En……………er is zelfs een complete bruidsafdeling met mooie jurken, hoeden, handschoenen etc.

Ik heb heerlijk gesnuffeld, gekeken, gelachen, gekletst met “vreemde” die ook snuffelden en …………………………………..een mooie oude Ariadne uit 1965 gekocht voor de prijs van € 0,50.
Een blad van 50 jaar oud, vergeeld, omgekrulde bladzijden………………….. dat ene mooie object!